17 januari 2018

Waar moeten winterbanden volgens de nieuwe eisen van 2018 aan voldoen?

De banden van uw auto zijn een zeer belangrijk onderdeel met name in de winterperiode en bij slecht wegdek, waar moet een goede winterband aan voldoen en wat zijn de nieuwe eisen van 2018?

vergroten

Waarom winterbanden?


Winterbanden bieden door hun andere rubbersamenstelling op een koude, natte of gladde weg meer grip dan zomerbanden. Bij een asfalttemperatuur van minder dan 7 graden kan de remweg bijvoorbeeld tot wel 40 % korter uitpakken dan de remweg met een gewone band. En je hebt minder last van aquaplaning dankzij het speciale profiel met lamellenstructuur. Door die techniek heb je ook aanzienlijk meer grip bij natte en droge sneeuw op de weg. Hoe komt dat toch?

  • De andere rubbersamenstelling van winterbanden zorgt voor behoud van grip bij asfalttemperaturen onder de 7 graden Celsius.
  • Het profiel is voorzien van lamellen, die als ‘grijpers’ in de sneeuw happen.
  • De remweg met winterbanden op koud en/of glad asfalt is tot wel 40 % korter dan met zomerbanden.
  • De groeven van winterbanden kunnen meer water afvoeren dan die van zomerbanden. Dus ook bij plensbuien en veel water op de weg is de kans op aquaplaning veel geringer.
  • In de landen waar winterbanden in de winter verplicht zijn, moet de profieldiepte minimaal 4 mm zijn. Is dat minder, dan worden ze gezien als zomerbanden.
  • In de zomer zijn winterbanden wel te gebruiken, maar bij hoge asfalttemperaturen en bij hoge snelheden kan het zachtere rubber zo zacht worden dat de grip sterk vermindert. Zomerbanden zijn door hun hardere rubbersamenstelling beter bestand tegen deze extremen.

Nieuwe eisen en verplichtingen 2018
In de alpenlanden is er een periode dat je verplicht winterbanden moet hebben, in Duitsland daarin tegen moet je dit hebben bij winterse omstandigheden. Maar er zijn strengere eisen opkomst voor winterbanden in Duitsland . Alleen banden met het sneeuwvlok symbool geldt vanaf 1 januari 2018 als winterbanden.

Klik hier voor het volledige bericht met informatie over winterbanden en vier seizoenen banden.